Zajęcia z serowarstwa

We wtorek, 20 maja 2025 roku, w progach naszego Klubu gościliśmy panią Karolinę Adamczak. Pani Karolina zajmuje się serowarstwem, prowadząc Rolniczy Handel Detaliczny w Nowej Wsi. Zobaczyliśmy jak powstaje ser podpuszczkowy, jakie są etapy powstawania serów oraz jakie produkty powstają z mleka w ich gospodarstwie.
Seniorzy byli zachwyceni spotkaniem, zadawali mnóstwo pytań, na które otrzymali wyczerpujące odpowiedzi.
Pani Karolina przywiozła na degustację kilka swoich wyrobów: kilka rodzajów sera, mleka, mleko zsiadłe, kefir, masło, masło klarowane, ser smażony, gzik, a także sernik własnego wypieku. Wszystko było przesmaczne i zniknęło ze stołu w mgnieniu oku.
Serdecznie dziękujemy za przyjazd, poświęcony czas oraz przekazanie wartościowych informacji.